Hineni

Sinds begin 2024 ben ik lid geworden van fotoclub ‘Trefshot’. Wekelijks worden we uitgedaagd foto’s te maken die we met elkaar bespreken. Een belangrijk uitgangspunt voor het maken van een foto is het verhaal erachter. Tijdens mijn reis in Israël, vorig najaar, een paar dagen voor de inval van Hamas in Israël op 7 oktober, bracht mijn reisgezelschap een bezoek aan een gaarkeuken van ‘Hineni’ in Jeruzalem. Ik werd daar geraakt door het verhaal van een joodse man.

‘Hineni’ is de Hebreeuwse uitdrukking voor ‘Hier ben ik’.

In Israël leeft tussen de 20 en 25 procent van de bevolking onder de armoedegrens. Armoede in Israël betekent kinderen die alleen op school te eten krijgen. Daklozen die de vuilnisbakken doorzoeken op zoek naar iets eetbaars. Ouderen die zelf geen eten kunnen klaarmaken omdat hun elektriciteit is afgesloten omdat ze de rekening niet meer kunnen betalen. ‘Hineni’ verzorgt voedzame maaltijden voor de armste inwoners van Jeruzalem.

Wat doet Hineni?

In 1995 opende de Nederlands-Joodse Benjamin Philip de organisatie ‘Hineni’ in Jeruzalem. Zijn doel is om een betere maatschappij te creëren, met de focus op maatschappelijke en geestelijke zorg. ‘Hineni’ biedt hulp aan veel verschillende groepen zoals de armen en zwakkeren van de stad, weeskinderen en overlevenden van terreur. ‘Hineni’ staat in het hart van Jeruzalem en heeft onder meer een gaarkeuken, dat voor de bezoekers een humanitair restaurant wordt genoemd. Want niet alleen hebben de mensen een maaltijd nodig, ze moeten ook met respect en waardigheid behandeld worden. Daarom heeft het team van ‘Hineni’ oog voor alle bezoekers en kunnen ze altijd terecht voor een luisterend oor. Ook worden er therapieën aangeboden ter genezing en herstel voor Israëlische burgers en zorgt men voor de distributie van voedselhulppakketten naar getroffen gebieden van Israël. Daarnaast worden er jaarlijks verschillende evenementen, herdenkingen, culturele evenementen en culturele activiteiten georganiseerd. De focus hierbij ligt op een betere maatschappij met een betere maatschappelijke en geestelijke gezondheid.

Wij hebben bij ‘Hineni’ in Jeruzalem gegeten. Na onze maaltijd zag ik deze man, van ongeveer 70 jaar oud, staan in de hal bij het uitgiftepunt. Hij vertelde mij dat hij dankbaar was dat wij bij ‘Hineni’ zijn geweest. Doordat wij voor ons eten betaalden, was hij in staat gratis eten op te halen.

joodse man

Ondanks het feit dat hij afhankelijk is van giften, zag ik een man die volop in het leven staat en ondanks het feit dat hij niet zelf in zijn levensonderhoud kan voorzien, trof mij zijn waardigheid, zijn voorkomen en zijn eerlijkheid.

Ook interesse voor fotografie? Kijk voor informatie op de website www.trefshot.nl

Technische informatie:

Lens: 320mm Diafragma f/6.3 Sluitertijd 1/100 ISO 6400 zonder flitser

Scroll Up